Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Ένας χείμαρρος...

Ένας χείμαρρος κατά πάνω μου...έτσι αισθάνομαι. Δεν ξέρω γιατί. Δεν έχω πια αυτοπεποίθηση για τίποτα και όλη μου η διάθεση έχει καταρρεύσει. Όχι δεν είναι ο δεκάλογος τησ κλάψας. Δεν είμαι αχάριστη, δόξα τω θεό είμαι υγιής και έχω ακόμη δίπλα μου αυτούς που αγαπώ. Μήπως όμως έτσι παρηγορούνται οι αποτυχημένοι? Αποτυχημένος....Μεγάλη κουβέντα. Ποιός μπορεί να είναι στην πραγματικότητα και γιατι? Είμαι 23 ετών, μεταπτυχική φοιτήτρια, εργαζόμενη (όχι σε δουλειά της προκοπής, αλλά δεν πείμενω και θαύματα), και όμως αισθάνομαι αποτυχημένη, ανύμπορη να βρώ λύσεις και αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Ποιά είναι η αποτυχία μου και πως μπορώ να βγώ από αυτή? Πρίν ενάμιση χρόνο έψαχνα για δουλειά (με όλα τα παραπάνω προσόντα + proficiency + άλλη γλώσα) και δε μπόρεσα να βρώ τίποτε...ούτε σε σούπερ μάρκετ, ούτε σε μαγαζί με απορρυπαντικά, ούτε σε εταιρεία ως γραμματέας πουθενά. Και να φανταστείς ότι ήμουν η καλύτερη φοιτήτρια όταν αποφοίτησα--τώρα πια μόνο οι φωτογραφίες μου έχουνε μείνει ως κάτι χειροπιαστό της επιτυχίας μου. Σε ένα χρόνο περίπου θα έχω και το μάστερ στα χέρια μου και στον τοίχο του σπιτιού μου. Ντρέπομαι όμως να το λέω..αισθάνομαι ηλίθια, ναι ηλίθια που παιδεύτηκα για το τίποτε, για κανένα αντίκρυσμα. Βέβαια έχω ακόμη την προσωπική και ηθική ικανοποίηση, μόνο αυτό μου μένει και κανένας δεν πρόκειται να μου το πάρει. Αυτό είναι ΤΟ ΔΙΚΟ μου κατόρθωμα. Όμως, αισθάνομαι ηλίθια....τι άλλο μπορώ να κάνω όταν απόφοιτη Λυκείου με lower μονιμοποιήθηκε στον ΟΤΕ με μισθό 1000 ευρω? Εννοείται ότι ήταν με σύμβαση έργου και εννοείται ότι είχε μπεί με μέσο. Η ειρωνία της τύχης είναι ότι μπήκε επί ΠΑΣΟΚ και μονιμοποιήθηκε επί ΝΔ.
Σήμερα δε μπορούσα να γλιτώσω απο τον χείμαρρο της υποτιθέμενης αποτυχίας μου και της ηλιθιότητάς μου, δεν πήγα στο γραφείο και σαν την τρελή γυρνούσα στην Αθήνα και στη σχολή μου που τόσο αγαπώ παρά τη μιζέρια της.
Παρόλο που αισθάνομαι έτσι έχω υποσχεσθεί στον εαυτό μου ποτέ μα ποτέ να μη δώσω την ικανοποίηση στους άλλους ότι λύγισα, ότι εγκατέλειψα τον ιδεαλισμό μου και τον αγώνα μου... Όχι δε μπορώ να προδώσω έτσι τον εαυτό μου. Με σκέφτομαι σε λίγα χρόνια ως υποψήφια διδάκτωρ να δουλεύω σε τελειωμένο μπαρ στο Μεταξουργείο για να τα βγάλω πέρα γιατί ήδη έχω βαρεθεί τους τεμενάδες και τα παρακάλια στον κάθε καραγκιόζη. Τις σπουδές μου δε θα τις εγκαταλείψω ποτέ---δε ξέρω που θα με οδηγήσουν επαγγελματικά--μάλλον πουθενά γι αυτό κρατώ στο πρόγραμμα το κωλόμπαρο. Υπό έναν όρο---να με αφήσουν να κρεμάσω στον τοίχο τους τα πτυχία μου :D
ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΛΥΓΙΣΩ ΠΟΤΕ

14 σχόλια:

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

Χείμαρρος…λέξη άκρως περιγραφική και οπτική. Αλλά συνάμα τόσο βίαια και βιαστική. Προσδιορίζει κατά βάση κατάσταση γρήγορη, αστραπιαία. Δεν παύει όμως συνειρμικά να υποδηλώνει κίνηση, που είναι άλλωστε η αιτία και το αιτιατό της ζωής… Υποσυνείδητα λοιπόν δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να μας περιγράφεις την ζωντάνια σου, τόσο ρεαλιστικά , τόσο σαρκαστικά αλλά θαρρώ και με αρκετή δόση κομπασμού , έπαρσης. Πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κτλπ. Πράγματα τόσο μικρά τόσο συνηθισμένα και καθημερινά. Αναφέρεσαι σε έννοιες αφηρημένες, σε λέξεις υποκειμενικές…ΑΠΟΤΥΧΙΑ-ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Δεν φταις εσύ που ακολουθείς το στερεότυπο το τετριμμένο. Θέλεις να επιβιώσεις, να αναρριχηθείς. Με τις συνθήκες και τους κανόνες που βρήκες. Φοβάσαι να αλλάξεις τους όρους του παιχνιδιού. Εναποθέτεις τις ελπίδες σου στον Θεό, και καλά κάνεις, αν και καλύτερα την επόμενη φορά που θα πας στην εκκλησία καλό θα είναι να μην φοράς τον τύβενο γιατί σηκώνει αέρα και δεν μπορεί να κάνει και την δουλεία της καλά η νεοκόρησα. Πτυχιούχος είναι κι αυτή αλλά θα σου μιλήσω άλλη φορά γι αυτή.
Ελπίζεις να μάθεις γρήγορα καλά το παιχνίδι. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον τους συμπαίκτες σου. Δεν σε νοιάζει αν είναι αλλοδαπός και συμπαθητικός και δεν ξέρει να διαβάζει τους όρους του παιχνιδιού, έπρεπε να στο είχε πει , έπρεπε να είχε πάρει το μικρόφωνο και να το διατυμπανίσει, ή έπρεπε να διαισθανθεί ότι δεν έχεις πρόβλημα που το παίζουν με διαφορετικούς κανόνες στο Αργυρόκαστρο από ότι στα Γιάννενα το παιχνίδι της ζωής. Εσύ σίγουρα δεν φταις δεν είσαι σε καμία περίπτωση ρατσίστρια και αυτό είναι υπεραρκετό.
Κάποιες στιγμές συνεπαρμένη από τον χείμμαρο εντελώς κατάκοπη, ψηλαφίζεις τα χαρτιά των πτυχίων και των μεταπτυχιακών και ίσως και των διδακτορικών γιατί αυτά είναι σε ψηλότερο ράφι. Σε παίρνει ο ύπνος…Ονειρεύεσαι ταξίδια μακρινά, όχι όχι τόσο κοντινά όσο η Ιαπωνία, μέχρι Μεταξουργείο μεριά όπου ίση μεταξύ κατωτέρων απλά θα σερβίρεις και θα αφηγείσαι ιστορίες για τις στεναχωρημένες γάτες σου.
Σίγουρα είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας…..

Υ.Γ Η αδελφή σου εν τέλει έχει καλό γούστο?
Ο επαναπροσδιορισμός του απτού με ταυτόχρονα ελεγχόμενη προσπάθεια και ίσως και εγκατάλειψη μερικές φορές της προσπάθειας για πιθανολογούμενη προσέγγιση της ουτοπίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Δεν ξέρω αν μεταξύ των άλλων βιβλίων έχεις διαβάσει το «Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη» του Κώστα Καρακάτση.
Ήταν μια καθαρά μακροσκοπική προσέγγιση και σίγουρα άνευ σημασίας.

mnisikakos είπε...

psixologos eisai? otan su elega na diabaseis thn anrthsh mou den perimena ena tetoio psixografhma.

ti ennoeis eparsh? apo th stigmh pou yparxun ta ptyxia den yparxei logos na to arnhthw..sto katv katv kapoioi einai eparmenoi mono kai mono epeidh phran ena amaxi gia paradeigma. opote o dikos mou kompasmos einai oysiastikos. ---alhtheia den exw katalabei ti pathainun orismenoi me to akusma ths lexhs "ptyxiou" --synhthws osoi antidroun me entono tropo kai polles fores mhdenizontas thn axia tou, einai antrwpoi mpou aisthanontai meionektika kai den exun perasei oute ap exw apo panepisthmio---den anaferomai aparaithta se sena alla se katastaseis pou exw zhsei.

ws pros to apotyxia -epityxia de nomizw oti yparxei kati stereotypo antitheta einai oroi entelws ypokeimenikoi.

xereis yparxei megalh apostash apo to diatympanizw kai to krybw---entelws antithetes ennoies.

den kanw outopika oneira k isws auto na einai to sfalma

oxi den exei kalo gousto.

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

Σαφώς και το πιο πιθανό να έχω κάνει λάθος.Δεν ήταν εξάλλου ο σκοπός μου να κάνω ένα επιτυχές ψυχογράφημα,απλά να σε κάνω να αντιδράσεις.Δεν διεκδικώ άλλωστε το κληρονομικό χάρισμα.Είμαι αρκετά αξιοπρεπής και μπορώ να κάνω και άλλες δουλειές σε περιόδους ανεργείας.

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Αρχές δεκαετίας του 60,μανάδες στο κατώφλι του φτωχικού τους με αναφιλητά προβάδιζαν τα παιδιά τους που μη μπορώντας να τα βγάλουν πέρα
έπαιρναν την απόφαση να ξενιτευτούν, να πάνε στα 4 σημεία του ορίζοντα επειδή η μεταπολεμική Ελλάδα δεν μπορούσε να χωρέσει και να χορτάσει όλα τα παιδιά της.
Με μόνα εφόδια… την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο, μια αλλαξιά και την ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ…
Τα χρόνια πέρασαν, η Ελλάδα έκανε βήματα…Άλλοτε μπροστά, άλλοτε πίσω. Σχέδιο Μάρσαλ περί υποτιθέμενης ανασυγκρότησης και αναδόμησης της Επικράτειας, Δικτατορία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ωνάσειο, Χρηματιστήριο…Η ψαλίδα ανοίγει. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί αν όχι φτωχότεροι τουλάχιστον στάσιμοι.
Η μετανάστευση παραμένει, οι λόγοι διαφοροποιούνται μερικές φορές. Πτυχίο σε καλύτερη ή ευκολότερη σχολή της αλλοδαπής, η ανικανότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εδώ Εκπαίδευση…Η δίψα για μόρφωση θαρρείς, το κατοχικό σύνδρομο που ακόμα δεν έχουμε αποβάλλει, λες και είναι ενσωματωμένο στο DNA μας, οδήγησε τις γενιές της μεταπολίτευσης στο να προσδοκούν αλλαγές στο βιοτικό τους επίπεδο, σε καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής τους, πρόσβαση στον πλούτο και αφομοίωση του νεοπλουτισμού. Είναι αυτοί που απαρτίζουν την ονομαζόμενη και γενιά του «Πολυτεχνείου» που αρκετοί εξ αυτών εξαργύρωσαν μέχρι κεραίας το γραμμάτιο τους σε υψηλόβαθμες θέσεις, σε υπουργικούς θώκους.
Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται…
Πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές του στυλ «Τσοβόλα δώστα όλα», διορισμοί ανίκανων ανθρώπων στο Δημόσιο, με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα, παίρνουν σάρκα και οστά…
Την τερατογέννηση αυτή Αλλαγή την ονόμασε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου…
Στρατιές συμβασιούχων, εγκλωβισμένοι σε πολιτικά γραφεία του κάθε Μαυρογυαλούρου είναι πλέον πραγματικότητα και πληγή για τον κοινωνικό ιστό.
Εκσυγχρονισμό τον ονόμασε ο Κώστας Σιμήτης.
Νέες ορολογίες μπαίνουν στην καθημερινότητά μας. Μερική απασχόληση-STAGE.
Οι δείκτες ανεργίας πέφτουν, χιλιάδες νέοι υποαπασχολούνται, μη μπορώντας να κάνουν πολλές φορές διαφορετικά, νομιμοποιώντας έτσι την μαύρη εργασία. Φαινόμενα Ζαχόπουλου είναι η τρανή απόδειξη της δεινής κατάστασης που έχει περιέλθει η γενιά μας…
Πολιτικό Πολιτισμό το αποκαλεί ο κύριος Πρωθυπουργός όντας σεμνός και ταπεινός.
Σήμερα είδα την μάνα μου με ένα κερί και μια προσευχή με τα ίδια αναφιλητά σαν αυτά της μάνας του 60΄ να προσεύχεται για μία ανανέωση του STAGE του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου φορέα, ελπίζοντας να εισακουστεί αν όχι από τους διάφορους Μαυρογυαλούρους τουλάχιστον από τον Θεό.
Οι αλλαξιές μπορεί να έγιναν περισσότερες, οι ανάγκες λόγω καταναλωτικής μανίας αυξημένες αλλά Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ παραμένει η ίδια….

mnisikakos είπε...

loipon koita symptwsh...shmera mou eipe o pateras mou oti eide ston ypno tou oti mas ananewsan
! den xerw pragmatika an einai gia gelia h gia klammata....makari na mporoysa na brw mia douleia wste na mh xreiazotan na asxolhthw pote xana me to dhmosio kai olous autous tous hlithious. polles fores skeftomai oti ypobathmizw ton eauto mu asxoloumenh me tetoia pragmata---toulaxiston tha hthela mia duleia aplh wste na mporesw na asxolhthw me tis spoudes mu anenoxlhta--autos htan kai o logos pou xekinhsa stage--twra bebaia exelixthhke alliws to pragma--psaxnomai k egw gia thn ananewsh alla de thelw na mu ginei emmonh idea.


parepiptontws--mu arese to sxolio su , poly alhthino.

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

Ευχαριστώ...(Eλπίζω να μην είσαι άρρωστη και ξεστόμισες καλή κουβέντα).

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

aproskalestos@gamil.com
Είναι το μαιλ μου.Aν θελεις μπορεις να το χρησιμοποιησεις.Συγνώμη αν κανω κατάχρηση στον ιστοχώρο σου.

mnisikakos είπε...

oxi kanena problhma..ok thanx..exeis msn? h den einai ths hlikias su ? :D

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

Στην δουλειά οχι.Και γενικά το αποφεύγω.Καλά τι νομίζεις οτι είμαι κανένας μεσήλικας?

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

aproskalestos@gmail.com είναι έκανα λάθος πριν...

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

Περιμένω να μου τα χώσεις οπως μου είπες εχθές το βράδυ.

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

ΟΚ.Δεν έγινε τίποτα, εγώ εχω σαν γενικότερη αρχη να μην απαξιώνω τίποτα και γενικώς να μην ειρωνεύομαι τόσο τους άλλους.συνήθως αυτοσαρκαζομαισε μεγάλο βαθμό,εσύ εχεις εκλάβει μαλλον το αντιθετο.αλλα ειναι η αποψη σου.

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ είπε...

Και πίστευα οτι εχεις μεγαλο δεικτη νοημοσυνης και ευφυιας και καταλαβαινες οτι δεν μπορει να μιλαω τοσο σοβαρα και εγωιστικα για μενα.Φαινεται δεν μπορεσα να το κανω ξεκαθαρο οτι γενικως αυτοσαρκαζομαι.