Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ημερολόγιο Ψυχανάλυσης Νο. 15

-"Δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχώς συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Όχι μόνο συγκρίνεσαι με όσους έχουν κάνει κάτι παραπάνω αλλά και με όσους έχουν κάνει λιγότερα από εσένα, υποβιβάζοντας έτσι ανελλειπώς τον εαυτό σου. Γιτί δε σκέφεσαι πώς τα έχεις καταφέρει ώς εδώ, τελείωσες το σχολείο, μπήκες στο πανεπιστήμιο, κάνεις το μεταπτυχιακό σου και δουλεύεις παράλληλα?"
-"Θα μπορούσα να τα είχα καταφέρει καλύτερα.."
-"Αυτό θα σε φάει! Συνεχώς υπερισχύει ο επικριτικός εαυτός σου. Πες μια φορά μπράβο για όσα έχεις κάνει! Κάντο σαν χάπι! Για να σταματήσεις έτσι την αλληλουχία των σκέψεών σου που σε κατεβάζουν ακόμα πιο κάτω. Η τελειομανία δεν είναι καλό πράγμα. ..ποτέ δεν είσαι ικανοποιημένος με τίποτα απ' όσα κάνεις, βγάζεις τον εαυτό σου άχρηστο, ανίκανο, σταματάς να προσπαθείς βάζοντας συνεχώς εμπόδια σε σένα και τους στόχους σου και γι' αυτό το λόγο δεν πετυχαίνεις πράγματα! Αντίθετα αυτός που πάει χαλαρά και "ότι γίνει" αυτός είναι που πετυχαίνει. Δεν είναι η εκάστοτε διαδικασία που σε ρίνει ψυχολογικά αλλά οι σκέψεις σου : "Θα τα καταφέρω? Και αν όχι τι θα κάνω μετά κλπ κλπ". ..έτσι βρίσκεσαι σε μια συνεχή πίεση, δεν αφήνεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει λίγο, τον πυροβολείς απο παντού...δεν είσαι ρομποτάκι που πρέπει να τα κάνει όλα συγχρόνως και τέλεια!Γι' αυτό το λόγο ζορίζεσαι, πληγώνεσαι, τιμωρείς και θυμώνεις με τον εαυτό σου."

5 σχόλια:

Artistz είπε...

Ωρες ωρες πιστευω διαβαζωντας σε,αλλα και αν κρίνω και απο τα δικη μου ψυχολογια η οποια συνεχιζει την ελευθερη πτώση οτι εχουμε γεννηθει σε άλλη εποχή..και αρχίζω ειλικρινα να πιστευω οτι αυτή η εποχή δεν μου ταιριάζει ή μαλλον να το πω καλυτερα δεν της ταιριάζω..
Σε ολα αυτά που λες δεν εχω να συμπληρωσω τιποτα..και δε νομιζω να ειναι υπερβολικα ολα αυτα που σκεφτεσαι..η δικη μας εποχη αυτη τελοσπαντων που εχουμε στο δικο μας μυαλο δεν μπορει να μπει στην ιδια τροχιά με αυτή που ζουμε..

Αφιερωμενο ενα τραγουδακι,το οποιο θα το βαλω και σε μενα και δε προκεται να το αλλαξω μεχρι να νιώσω λιγο καλυτερα..

http://www.youtube.com/watch?v=uBboHJsDM2A

Πολλα φιλια..
να περνας ομορφα κουκλα

mnisikakos είπε...

δε μπορώ να πώ ποιά εποχή ήταν η καλύτερη..δε ξέρω αν υπήρξε και ποτέ. Δε θα ήθελα να ζω σε άλλη εποχή αλλά να ζω σαν άνθρωπος σε οποιαδήποτε στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

μια φορά ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή,θα έπρεπε να το κάνουμε πιο εύκολο για τους εαυτούς μας και να ζούμε πιο χαλαροί.

η σύγκριση είναι κάτι που για χρόνια με βασάνιζε και δεν οδήγησε πουθενά.μαζοχιζόμουν κ τελικά μόνο σε μένα έκανα κακό.καλώς σε βρίσκω :)

mnisikakos είπε...

ξέρεις όσες φορές σκέφτομαι ότι η ζώη είναι αυτή και καμία άλλη με πιάνει πανικός με την έννοια ότι ίσως δεν έχω κάνει ή δεν πρόκειται να κάνω όσα θέλω...ίσως και να μη θέλω μόνο πανεπιστήμιο-δουλειά-γάμος-παιδιά κλπ κλπ..
ευτυχώς εσύ το ξεπέρασες εγώ απο την άλλη το είχα από παιδί και ξαφνικά τώρα άρχισε να μου γυρνά σα μπούμερανγκ..
δεν έχεις ενεργοποιήσει τα σχόλια στο blog σου?

Ανώνυμος είπε...

Χίλια ευχαριστώ που μου το είπες,είμαι λίγο ufo με αυτά..Θα αναρωτιόμουν μετά γιατί δε μου μιλάει κανείς :-p

(Δεν είχα κάνει καμμία αλλαγή στις ρυθμίσεις και ο σχολιασμός ήταν off.)